Faceți căutări pe acest blog

joi, 11 martie 2010

Pygmalion myth

Urma sa scriu un articol cu denumirea de: "PPC(D), PC(RM) si alte abreviaturi de genu XXX", insa nu cred ca subiectul in cauza mai merita atata atentie. In schimb as prefera sa vorbesc despre mitologiea greaca!
Astfel mitologia greaca a fost foarte bine prelucrata poetic, numerosi regi tineau la palatele lor aezi, pentru ca acestia sa le nascoceasca o genealogie cat mai zeiasca.
Tocmai prin intermediul acestor poeti ne-au fost transmise mitologiile grecilor antici.
Acum ce m-a frapat cel mai mult in panteonul grecesc a fost asemanarea formidabila a zeilor cu oamenii, astfel zeii nu au doar calitati pozitive - cea mai desteapta, cel mai dibaci, cea mai frumoasa, cel mai iscusit, dar si negative, cum ar fi adulterul, lacomia, incestul, lacomia.
Si anume de ce m-a frapat acest lucru, oamenii intelegeau ca zeii lor nu pot gandi cu totul diferit de cea ce gandesc ei. Adica Zeus care nu se transforma in taur ca sa o rapeasca pe Europa nu este un "barbat" adevarat, deoarece un pamantean cu forta suprema al unui zeu ar safarsi un adulter fara sa gandeasca o clipa.
O femeie care nu ar complotui inpotriva barbatului sau cum a facut-o Hera, nu este o femeie adevarata. Aceasta distanta mica intre zei si oameni este cea ce face legendele grecilor atat de adevarate si vii.
Mai mult legendele grecilor au servit ca temelie pentru multe alte legende(si aici nu vorbesc despre mitologia romana care este un copy-paste al celei grecesti). Crearea omului si femeii(cu totii stim pigmelionul, care se indragosteste chiar de creatia lui), Deucalion si Pira supravietuiesc potopul cu ajutorul unei corabii(acest laitmotiv este prezent in mai toate legendele poparelor pana in Africa si America de Sud), acestia doi curata templul lui Temis la fel ca si eroii basmelor care ajung la sfanta Vineri sau Miercuri, incep a face curat in lacasurile acestora.

Niciun comentariu:

Trimiteți un comentariu

Blog din Moldova